Skip to content

Hoe herken je asbest?

Asbest. Dat de stof gevaarlijk is en grote risico’s met zich meedraagt, is bekend. Maar hoe herken je asbest?

Navigeer naar

Waar is asbest aan te herkennen?

Met het blote oog is asbest vrijwel nooit te zien

De golfplaten zijn relatief bekend, maar asbest kan ook in vele andere materialen verwerkt zitten. Denk aan vensterbanken, plafondplaten, vloerzeilen of kit. Met het blote oog is het vaak niet te zien of een bepaald object asbest bevat of niet.

Asbest herkennen is daarom erg lastig. De vezels zelf hebben wel een kleur (wit, blauw of bruin), maar die kleur is alleen onder een microscoop te zien. Daar komt bij dat asbest vaak verwerkt wordt in materiaal met andere kleuren.

Kortom: alleen met een monsteranalyse van een geaccrediteerd laboratorium is te bepalen of iets asbest bevat. Laat bij lichte twijfel dan ook altijd een asbestinventarisatie doen.

Favicon Harold van Putten
Favicon Harold van Putten

Wat je zelf kunt doen om asbest te herkennen

Schakel bij twijfel altijd een partij in voor een asbestinventarisatie

Wat je wel kunt doen is het productiejaar controleren en de textuur bekijken. Ligt het productiejaar van het materiaal van voor 1993? Dan is de kans groot dat het materiaal asbest bevat.

Kijk je naar de textuur, dan is asbest in plaatmaterialen vaak te herkennen aan de gewafelde structuur in de vorm van een honinggraat. Ze bestaan daarnaast vaak uit meerdere lagen. Gaat het om asbestcementen, dan is asbest te herkennen aan diverse witte vlekken, die zich verspreid hebben over het oppervlak. Is het materiaal beschadigd? Dan is het heel soms mogelijk om de asbestvezelbundels met het blote oog te zien.

Heb je bij een bepaald object twijfels over het wel of geen asbest bevat, neem dan het zekere voor het onzekere. Laat altijd een asbestinventarisatie doen om alle risico’s, hoe klein ze ook kunnen zijn, uit te sluiten.

Zo werken wij

Met brede expertise, vol ervaring en toewijding

Eén vaste en dezelfde werkwijze hebben we niet, omdat ieder vraagstuk anders is  en de volle aandacht en flexibiliteit vereist. Wel kun je deze stappen verwachten, wanneer je de handen ineenslaat met HvP.

Via onze website of telefonisch (06 53 25 90 97) kun je een offerte aanvragen. Het is wenselijk om in de aanvraag de huidige situatie al zo helder mogelijk te schetsen. Wat is de aanleiding voor een inventarisatie en wat voor object of pand betreft het?

Na ontvangst van de offerteaanvraag doen we je vaak binnen een dag een passende offerte toe, of komen we in contact om een afspraak te maken om de situatie in kaart te brengen.

Het is niet altijd nodig, maar vaak wel: één van onze inspecteurs komt langs om de huidige situatie in kaart te brengen. Op basis van zijn ingevingen, zijn we vervolgens in staat om een gedetailleerde offerte op te stellen. Uiteraard komt de inspecteur langs in overleg, op een moment dat het je uit komt. Dit kan ook in de avond of in het weekend zijn.

De door ons opgestelde offerte ligt nu in jouw handen. Komt het overeen met je wens en ben je akkoord? Dan kun je ons dit laten weten en gaan wij aan de slag.

In overleg bepalen we wanneer we over gaan tot uitvoering van de asbestinventarisatie. Deze wordt uitgevoerd door een Deskundig Inventariseerde Asbest (DIA). De DIA zal het betreffende pand of object grondig en systematisch nalopen. Van elk verdacht materiaal wordt een monster afgenomen. Dit wordt uiteraard zorgvuldig gedaan, zodat verspreiding van asbest voorkomen wordt. Daarbij maakt de DIA tijdens zijn aanwezigheid meerdere foto’s van het object. Dit is om de situatie te visualiseren in het uiteindelijke asbestinventarisatierapport.

Blijkt tijdens de inventarisatie al dat het (gezondheids)risico van de gevaarlijkste stoffen dermate hoog zijn? Dan wordt dit direct besproken met de opdrachtgever zodat eventuele vervolgstappen meteen genomen kunnen worden. Denk aan het ontoegankelijk maken van het object of het afsluiten van de ruimte.

Alle bevindingen van de asbestinventarisatie, worden samengevoegd in het asbestinventarisatierapport. Hierin vind je onder andere:

 • Of er asbest aan is getroffen ja/nee
 • Hoe groot het risico is
 • Wat de vervolgstappen en -adviezen zijn

Snelheid staat bij ons hoog in het vaandel, en daarom ontvang je het rapport vaak al binnen een dag (afhankelijk van de omvang van het project). Uiteraard is het mogelijk om het rapport samen door te lopen, zodat je eventuele vragen direct kunt stellen.

Indien uit het asbestinventarisatierapport blijkt dat er sprake is van een hoog risico, dan gaan we over tot vervolgstappen. Dit is geheel afhankelijk van jouw wens. Dit zijn je opties:

 1. Je kunt zelf op zoek gaan naar een asbestsaneerder.
 2. Wij kunnen een betrouwbare partij voordragen.
 3. Wij regelen het gehele asbestsanering traject. Dit betekent dat wij een externe asbestsaneerder inschakelen, het overleg voeren met de betrokken overheidsinstanties, en meer. Zo heb je er zelf geen omkijken meer naar.

Vrijblijvend advies voor jouw situatie?

Kom in contact

Op zoek naar vrijblijvend advies of benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 06 53 25 90 97 of vul onderstaand formulier in. We komen dan vaak binnen een werkdag op je bericht terug.

  Velden met een * zijn verplicht

  Navigeer naar
  Navigeer naar
  Back To Top