Skip to content

Wat te doen bij asbest?

Heb je het vermoeden dat er asbest aanwezig is in een gebouw of object, doorloop dan dit stappenplan.

Navigeer naar

Stap 1: Zet het gebouw of object af

Heb je het vermoeden dat er sprake is van asbest? Neem dan altijd het zekere voor het onzekere en zet de werkplek af. Zo houd je jezelf en anderen veilig.

Stap 2: Stel vast of er asbest in zit

Wil je zeker weten of er sprake is van asbest, dan laat je een asbestinventarisatierapport opstellen. Een gecertificeerde partij kan je hierbij helpen.

Stap 3: Bepaal of het asbest weg moet worden gehaald

Of het asbest wel of niet kan blijven zitten, komt voort uit de risicobeoordeling in het asbestinventarisatierapport. Afhankelijk van het risico wordt geadviseerd het asbest wel of niet weg te halen.

Stap 4: Bepaal wie het asbest gaat verwijderen.

Blijkt het risico groot en dient het asbest verwijderd te worden? Ga dan na wie dit gaat doen en wie er verantwoordelijk voor is. De begeleiding en uitvoering kun je door afzonderlijke partijen laten doen, maar je kunt er ook voor kiezen om met één eindverantwoordelijke te werken.

Stap 5: Aan de slag

Heb je de handen ineengeslagen met een betrouwbare en professionele partij, dan kan de uitvoering beginnen en kan het asbest verwijderd worden.

Zo werken wij

Met brede expertise, vol ervaring en toewijding

Eén vaste en dezelfde werkwijze hebben we niet, omdat ieder vraagstuk anders is  en de volle aandacht en flexibiliteit vereist. Wel kun je deze stappen verwachten, wanneer je de handen ineenslaat met HvP.

Via onze website of telefonisch (06 53 25 90 97) kun je een offerte aanvragen. Het is wenselijk om in de aanvraag de huidige situatie al zo helder mogelijk te schetsen. Wat is de aanleiding voor een inventarisatie en wat voor object of pand betreft het?

Na ontvangst van de offerteaanvraag doen we je vaak binnen een dag een passende offerte toe, of komen we in contact om een afspraak te maken om de situatie in kaart te brengen.

Het is niet altijd nodig, maar vaak wel: één van onze inspecteurs komt langs om de huidige situatie in kaart te brengen. Op basis van zijn ingevingen, zijn we vervolgens in staat om een gedetailleerde offerte op te stellen. Uiteraard komt de inspecteur langs in overleg, op een moment dat het je uit komt. Dit kan ook in de avond of in het weekend zijn.

De door ons opgestelde offerte ligt nu in jouw handen. Komt het overeen met je wens en ben je akkoord? Dan kun je ons dit laten weten en gaan wij aan de slag.

In overleg bepalen we wanneer we over gaan tot uitvoering van de asbestinventarisatie. Deze wordt uitgevoerd door een Deskundig Inventariseerde Asbest (DIA). De DIA zal het betreffende pand of object grondig en systematisch nalopen. Van elk verdacht materiaal wordt een monster afgenomen. Dit wordt uiteraard zorgvuldig gedaan, zodat verspreiding van asbest voorkomen wordt. Daarbij maakt de DIA tijdens zijn aanwezigheid meerdere foto’s van het object. Dit is om de situatie te visualiseren in het uiteindelijke asbestinventarisatierapport.

Blijkt tijdens de inventarisatie al dat het (gezondheids)risico van de gevaarlijkste stoffen dermate hoog zijn? Dan wordt dit direct besproken met de opdrachtgever zodat eventuele vervolgstappen meteen genomen kunnen worden. Denk aan het ontoegankelijk maken van het object of het afsluiten van de ruimte.

Alle bevindingen van de asbestinventarisatie, worden samengevoegd in het asbestinventarisatierapport. Hierin vind je onder andere:

 • Of er asbest aan is getroffen ja/nee
 • Hoe groot het risico is
 • Wat de vervolgstappen en -adviezen zijn

Snelheid staat bij ons hoog in het vaandel, en daarom ontvang je het rapport vaak al binnen een dag (afhankelijk van de omvang van het project). Uiteraard is het mogelijk om het rapport samen door te lopen, zodat je eventuele vragen direct kunt stellen.

Indien uit het asbestinventarisatierapport blijkt dat er sprake is van een hoog risico, dan gaan we over tot vervolgstappen. Dit is geheel afhankelijk van jouw wens. Dit zijn je opties:

 1. Je kunt zelf op zoek gaan naar een asbestsaneerder.
 2. Wij kunnen een betrouwbare partij voordragen.
 3. Wij regelen het gehele asbestsanering traject. Dit betekent dat wij een externe asbestsaneerder inschakelen, het overleg voeren met de betrokken overheidsinstanties, en meer. Zo heb je er zelf geen omkijken meer naar.

Vrijblijvend advies voor jouw situatie?

Kom in contact

Op zoek naar vrijblijvend advies of benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 06 53 25 90 97 of vul onderstaand formulier in. We komen dan vaak binnen een werkdag op je bericht terug.

  Velden met een * zijn verplicht

  Navigeer naar
  Navigeer naar
  Back To Top